DEMOKRATİK KATILIM EĞİTİMİ
Roman Kadın Hakları ve Eşitlik Derneği üyelerine verilecek eğitimlerden ilk eğitimimiz olan Demokratik Katılım Eğitimini 16 Nisan 2022’de düzenledik. Bu eğitime Dernek üyelerinden 15 kadın ve 1 erkek katıldı. Katılımcı profili genelde orta yaşlarda ve genç eğitimsiz kadınlar ve aralarında lise mezunu kadınlarda vardı. Hepsi evliydi ve çocukları da vardı. Eğitmenimizin ismi Esra Ergüzeloğlu Kilim’dir.
Eğitim medotu olarak yüz yüze metodu (katılımcıların anlayabileceği düzeyde kelimeler seçerek basit ve sade dil kullanıldı.) ve soru cevap metodu kullanıldı. Amaç katılımcı kadınların politika ve siyaset ile ilgili farkındalıklarını arttırmak ve bilgilerini ölçüp onları siyasete katılımlarını teşvik etmekti.
Tüm zamanlarını ev içi emek ile geçiren kadınların politika ile ilişkisi nasıldır? Çok temel bazı kavramlar hakkında ne düşünüyorlar? Politikayı kendileri dışında sahnelenen bir tür gösteri gibi mi algılıyorlar? Gündelik rutin yaşamlarından, ev içinden başlayarak, sokağa, mahalleye, belediyeye, tüm ülkeye ve hatta dünyaya, ekolojik yaşam döngüsüne dair müdahil olabilecekleri politik alan algısına sahipler mi? gibi sorularla başladı.
Politikaya katılım düzeyleri ve katılım araçlarının bilgisi başlangıç aşamasında kadınlar için teknik, uzmanlık bilgisi isteyen bir konu gibi görünmekte. Ancak ekonomik sorunlar, hayat pahalılığı, geçim derdi, trafik, sağlık, eğitim…… gibi başlıklar üzerinden kamu politikaları tartışıldığında bu konularda düşünmek, tartışmak ve katılım sağlamayı tercih etmekteler. Seslerinin duyurulması, taleplerinin karşılanması ve küçük protestolar ilk akla gelen seçenekler. Ama daha ötesi de var elbette, peki ya bu ötesine geçmeyi istemeye neler engel oluyor?
Kendileri dışında akan yaşama müdahil olmadıkça, sorunların ağırlığı altında ezilip kaybolmak da var. Hak aramak, politika geliştirmek ve savunmak da çoğu zaman başarısızlık riski taşımaktadır. Mücadele her sorunu çözmese de öğretir. Bu deneyimden mahrum kalan kadınların bıraktığı boşluğu doldurmak kolay olmasa gerek.
Sonuç olarak yukarıda anlatılan konular anlatılıp Demokratik Katılım konusunda farkındalık yaratılmış olup kadınların bu konuda çalışmalar yapılması konusunda öneriler verilmiştir.